Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας - Πολιτικός Μηχανικός Βόλος
Ο τεχνικός ασφαλείας παρέχει συμβουλευτικές και επικουρικές υπηρεσίες σε μια επιχείρηση. Ο ρόλος του είναι να φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.
Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας
656
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-656,page-child,parent-pageid-322,bridge-core-2.9.3,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,side_area_uncovered_from_content,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας

Για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση σχετικά με Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφάλειας καλέστε στα τηλέφωνα 2421070166 & 6972716005

Ο τεχνικός ασφαλείας παρέχει συμβουλευτικές και επικουρικές υπηρεσίες σε μια επιχείρηση. Ο ρόλος του είναι να φροντίζει για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων. Η απασχόληση του τεχνικού ασφαλείας εξαρτάται από την κατηγορία επικινδυνότητας οι οποίες σύμφωνα με τη νομοθεσία χωρίζονται σε τρεις (3) :

 

 

Κατηγορία Α΄ – Υψηλή επικινδυνότητα

 

 • Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, βιομηχανίες επεξεργασίας επικίνδυνων υλικών και γενικότερα χώροι εργασίας όπου υπάρχει έντονος ο κίνδυνος πρόκλησης εργατικού ατυχήματος και πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης.

 

Κατηγορία Β΄- Μέση επικινδυνότητα

 

 • Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, βιοτεχνίες, αλιευτικές δραστηριότητες κ.ά.

 

Κατηγορία Γ΄ – Χαμηλή επικινδυνότητα

 

 • Στη τρίτη κατηγορία που θεωρείται και αυτή με τη χαμηλότερη επικινδυνότητα ανήκουν υπηρεσίες, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Εδώ ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας είναι περισσότερο συμβουλευτικός και προτείνει τρόπους βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος.
 • Εάν μια επιχείρηση έχει εργασίες που άπτονται σε πάνω από μια κατηγορίες, η επιχείρηση αυτή κατατάσσεται στη πιο δυσμενή κατηγορία με την υψηλότερη επικινδυνότητα ή σε αυτή που αντιστοιχεί στη κυριότερη απασχόληση της, αν αυτή αποτελεί πολύ σημαντικό ποσοστό των εργασιών της. Καλό είναι σε αυτή τη περίπτωση να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο γραφείο μας στο τηλ. 2421070166.

Ποιά είναι τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας ;

 

 1. Συμβουλεύει πάνω στα θέματα του σχεδιασμού και προγραμματισμού, κατασκευής αλλά και συντήρησης των εγκαταστάσεων μιας επιχείρησης.
 2. Εισάγει καινούριες παραγωγικές διαδικασίες.
 3. Επιλέγει και ελέγχει την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των μέσων της ατομικής προστασίας.
 4. Σχεδιάζει και διευθετεί τις θέσεις κα το περιβάλλον εργασίας.
 5. Οργανώνει γενικά την παραγωγική διαδικασία.
 6. Εξασφαλίζει μέσω συνεχών ελέγχων την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων πριν αλλά και κατά την εφαρμογή τους.
 7. Εφαρμόζει και επιβλέπει την εφαρμογή όλων των μέτρων ασφαλείας που αφορούν την υγεία και ασφάλεια.
 8. Φροντίζει για την πρόληψη ατυχημάτων.
 9. Ενημερώνει για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας τη διεύθυνση της επιχείρησης ή τους προϊσταμένους των τμημάτων.

 

Ο εργοδότης, πριν από την ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας, πρέπει να κάνει γνωστό στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας :

 

 • Τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα.
 • Τον χρόνο απασχόλησης του με τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας.
 • Τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.
 • Τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο απασχόλησης του Τεχνικού Ασφαλείας.
 • Την κατάσταση με την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει η επιχείρηση για τη κάλυψη των υποχρεώσεων της.
 • Την κατάσταση με την υλικοτεχνική υποδομή και τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει συμπληρωματικά από ΕΞΥΠΠ στην περίπτωση που τα διατιθέμενα μέσα δεν επαρκούν.